החומר האפור

מאמר חשוב מאוד ששם לנו באור הזרקור את המוצרים שלא בהכרח שמנו לב אליהם...

בס"ד

החומר האפור

במאמר זה ננסה לדבר על נושא פחות מדובר והוא החומר האפור.

החומר האפור הוא החומר שבעל המקצוע מביא ע"מ להשלים את ביצוע העובדה אותה הוא מגיע לבצע. לדוג' רצף מביא דבק לקרמיקה, חשמלאי מביא מפסקים, אינסטלטור מביא מחברים.

מה  מאפיין את חומר האפור? בד"כ על סוג החומר הזה לא נסכם מראש עם בעל המקצוע באיזה חומר הוא ישתמש בביצוע העבודה, ולכן הוא עלול לחסוך עלינו את ה"כמה שקלים" האלו… ואנחנו נאלץ אחרי כמה שנים להתמודד עם הנזקים ולתקן את הבלאי שלו, וזה כבר יעלה לנו כפול לעומת ההשקעה שנצטרך כדי לשלם על חומר איכותי בעת ביצוע העבודה בפעם הראשונה. אם נשתמש מלכתחילה בחלקים איכותיים יותר, אין הכוונה לחלקים הכי יקרים, אלא לחלקים איכותיים שיתנו לנו תמורה מקסימלית למחיר שנשלם. אם נחזור לדוגמאות שלנו כנראה שלא סגרנו עם הרצף באיזה דבק להשתמש,  אך כמובן שלא נרצה שהמרצפת תרקוד ותשבר לאחר תקופה כתוצאה משימוש בדבק מאיכות גרועה. ועם החשמלאי לא נסכם איזה מפסקים בלוח חשמל הוא ירכיב, אולם לא נרצה שיישרף לנו המפסק בלוח. ובדוגמא של האינסטלטור אם הוא משתמש במחברים לא איכותיים לא נרצה לשבור את הקרמיקה בגלל מחבר סורר…

אחרי ההקדמה הארוכה הזו נגיע לעיקר, מטרת המאמר היא לא להביע דעה בדברים שאנחנו לא באמת מבינים בהם. כי יכול להיות שהדבק הזול הוא באמת מצוין אצל הרצף, המפסקים של החשמלאי הסיניים לא יתקלקלו פחות מהר מהאירופאיים,  והמחברים הסינים לא פחות טובים מהאיטלקים. אנחנו ננסה להסביר לכם מנקודת מבט שלנו בתחומי העיסוק שלנו, על מה צריך להקפיד, להיזהר ולשים לב. איפה לא כדאי לנו לחסוך. ואולי גם להבין למה כל כך חשוב חומר אפור איכותי !

ננסה לחלק את תחום מערכות המתח הנמוך לשני חלקים: רכיבי התשתית, ורכיבי ציוד הקצה (האביזר אותו נתקין).

מניסיוננו לאורך השנים מעטים האנשים שבודקים מה הם מקבלים ברכיבי ציוד הקצה, וקל וחומר שרוב האנשים לא העלו בדעתם לבדוק את נושא החומר האפור. בנושא ציוד הקצה יש באתר שלנו מאמרים שלמים בכל תחום מה ואיך לבדוק. ננסה במאמר זה לטפל בעיקר ברכיבי התשתית.

התשתית שלנו מתבססת בעיקרה על כבלים ועל מחברים. רוב הבעיות לאורך זמן נובעות מאיכות הכבלים. נכון הוא שכל העולם עבר היום ליצר בסין, וגם החברות הגדולות בעולם מייצרות בסין, וכולנו מתקינים רכיבים שיוצרו לרוב בסין. אבל ברכיבים שמגיעים מסין יש הבדלי איכויות. ואנחנו צריכים ללמוד איך למצוא איכות מספיק טובה ואמינה לאורך שנים. ניקח לדוגמא כבל רשת – כבלי הרשת שחברת שדר מתקינה, הם כבלי רשת בעלי תקן מהאיכות הגבוהה ביותר . ננסה להבין את השיקול הכלכלי שישפיע על מתקין פוטנציאלי, כבל סיני הכי זול ניתן להשיג בפחות מ 70 אג' למטר. לדוגמא כבל של חברת טלדור עולה בערך כ2-2.5 ₪  למטר. כשמתקין נותן לך מחיר לנק' רשת במרחק ממוצע של כ 25 מטר. הפער לנק' רשת יהיה יותר מ30 שקלים לכל נקו', בעלות הציוד למתקין. תכפילו במספר הנק', זה הסכום שהמתקין יכול להרוויח, בעוד שלך כלקוח אין לך בכלל מושג בשיקול הכלכלי שלו. למתקין כזה יהיה יותר קל לתמחר זול יותר נקו' רשת..

אם יהיה לקוח שיטען ויאמר: "מה איכפת לי לשים כבל רשת הכי זול?" כדאי לקחת בחשבון שלא סתם יש פער כזה בין הזול ביותר לפחות זול.. לדוגמא עם השנים ראינו כבלים זולים שהגידים שלהם נשברים, ראינו כבלים שמקבלים קורוזיה, כבלים שניפחו אותם עם חומר פלסטיק עבה בין הגידים, כבלים ששמו ספוג במקום הבידוד ועוד. אין דבר כזה בחינם… החברה שמייצרת את הכבלים הזולים חייבת לחסוך במשהו כדי לא לממן אתכם.

מתוך שנות הניסיון הארוכות שלנו, לאחר עשרות שנים של עבודה עם כבלים שונים, הבנו את ההבדל בין כבל איכותי לכבל שאינו איכותי. ואנחנו ממליצים מאד לעבוד עם כבלים איכותיים גם אם נשלם מעט יותר, החלפת כבלים אחרי כמה שנים תעלה פי כמה וכמה. צרפנו בסיום המאמר רשימה של כבלים מומלצים לדעתנו, כבלים של חברות שאנו ממליצים ומשתדלים לעבוד איתם.

חומר אפור נוסף ברשתות התקשורת הוא המחברים או בשמם המקצועי – קיסטון. המחברים נמצאים בסוף הכבל ותפקידם לחבר את האביזר לכבל. הפער במחירים בין מחבר איכותי לפחות איכותי הוא שקלים בודדים, הכל תלוי באיכות.  קיסטון של 3m עולה בערך 17 ₪ ללקוח, וקיסטון זול ניתן למצוא בפחות מ10 ₪,  בעקבות הניסיון שלנו אנחנו ממליצים על קיסטונים של 3M  או של RIT.

כבלי קואקס חשוב מאוד לבדוק שיש תקן לכבלrg59  . התקן נקרא mil17 . התקן הזה מבטיח לנו שיש מספיק נחושת בכבל, שיש בידוד טוב, ושעוד כמה שנים לא נתחיל לראות עיוותים בתמונה או בלשון העם נמלים רצות…

כבלי אזעקה כדאי לוודא שאתם מקבלים כבל איכותי. לא תרצו לקבל אזור פתוח ברכזת כי הכבל פשוט נאכל בקיר אחרי כמה שנים .. כמה קשה ומעצבן ומלכלך להחליף כבלים שעוברים בתוך קירות הבית.

ספקי כח  בד"כ  משתמשים  בהם למצלמות, לשערים וכדו' .  יש כמה חברות שמייבאות ספקים באיכות טובה. לרוב לא כ"כ נורא להחליף ספק כח, ואפילו תוכלו לפעמים לעשות זאת בעצמכם, אבל עדיף למנוע תקלות מראש.

כבלים לאינטרקום אנחנו ממליצים לכם להשתמש בכבל דגם 6005 .הגידים שלו חזקים יותר בתנאי חוץ לאורך שנים. נכון שהכבל מושחל בד"כ בתוך צינור, אבל עם השנים הבנו שאין מה לעשות האינטרקום ממוקם בחוץ, וחשוף לתנאי מזג האויר. להחליף כבל זה ממש מיותר כשאפשר לחסוך הוצאה זו מראש.

המלצה כללית בקשו מהמתקין שלכם להעביר כבל עם גידים לרזרבה כשאפשר, יותר ממה שצריך בפועל.

לדוגמא :

  • אם גלאי האזעקה שלכם צריך כבל של 5 גידים בקשו שיעביר כבל של 8 גידים. וזאת      למקרה שתרצו שינוי או תוספת או שיתקלקל אחד הגידים –  יהיה לכם מספיק גידים ספייר, ולא תצטרכו להעביר כבל חדש.
  • כשאתם מעבירים כבל רשת בין ריכוזי תקשורת העבירו 2, כדי שאם אחד יתקלקל תוכלו לעבור לשני עד שיבואו לתקן את הראשון – אחרת תישארו ללא תקשורת עד לפתרון הבעיה ע"י הטכנאי .

המומלצים שלנו  ל"ציוד אפור"

החברות שאנו ממליצים עליהן הן חברות שעבדנו איתם לאורך שנים והוכיחו את אמינותן. כמובן שיש עוד חברות רבות וטובות . הפרשי המחירים בין החברות הטובות זניחים, בד"כ תוכלו לדעת לפי מחירי ה"ציוד האפור" אם מדובר בחברה טובה או לא, שווה לקנות מחברה שקיבלתם המלצות עליה.

  • כבלי רשת – טלדור (ייצור ישראל)
  • כבלי אזעקות ואינטרקום גילוי אש- איטק, טלדור (ייצור ישראל)
  • כבלי קואקס -(Western Wire) העיקר להקפיד על mil-17
  • קיסטונים- 3M/RIT
  • ספקי כח-,Advice, MEAN WELL Aviv-energy

בהצלחה

שתפו את המאמר

רוצים לשמוע עוד? הצטרפו לניוזלטר של שדר

עוד מאמרים  שיכולים לעניין אותך

אבטחה ומערכות אזעקה

מערכות אזעקה

מאמר מקיף ומסכם של כל תחום מערכות אזעקה שייתן לכם כלים ורקע לפני התקנת מערכת אזעקה

אבטחה ומערכות אזעקה

החומר האפור

מאמר חשוב מאוד ששם לנו באור הזרקור את המוצרים שלא בהכרח שמנו לב אליהם…

אנחנו כאן בשבילך!

תנו לניסיון שלנו להגן עליכם!

דילוג לתוכן